Zelená fazuľka
Polievka č.8
Názov polievky: ZELENÁ FAZUĽKA
Ingrediencie: zelená fazuľka /najlepšie zamrazená zo záhrady narezaná na kocky/, kúštik slaninovej kože / kvôli chuti, vôni /, zemiaky, mandľové mlieko, cukor, soľ, ocot, bobkový list, nové korenie, kôpor
Postup: fazuľku dáme variť do osolenej vody s novým korením a bobkovým listom. Medzitým si očistíme zemiaky a nakrájané na kocky pridáme k fazuľke. Keď je všetko takmer hotové / fazuľka môže aj jemne chrumkať, nemusí byť ako blato /, do polievky zotrieme na jemnom strúhadle jeden surový zemiak na zahustenie. Polievku dolejeme mandľovým mliekom do požadovanej hustoty polievky. a potom už len dochutíme - cukor, ocot - podľa seba. Na záver ešte posypeme kôprom /čerstvým, mrazeným, sušeným - kto čo má /. Hotovo.
Poznámka: do tradičnej zelenej fazuľky mamina pridávala obyčajné mlieko zatrepané s múkou. Obyčajné mlieko postupne nahrádzam mandľovým, keďže v konečnom výsledku vôbec chuť jedla nezmení a obyčajné mi spôsobuje problémy / aj keď intoleranciu nemám / . V tomto prípade som použila aj zemiaky, keďže polievka ma má nasýtiť , aby som nemusela jesť druhé jedlo a iná alternatíva na zahustenie mi nenapadla alebo - kto ma pozná, skôr nechutila :) K polievočke samozrejme volské oko, možno nejakú klobásku, páročku, či chlieb, ten ja ale obmedzujem. Ale kedysi musel byť :)
DOBRÚ CHUŤ!