Polievka č.2
Názov polievky: FAZUĽOVÁ / CÍCEROVÁ
Ingrediencie: fazuľa, cícer, mrkva, kaleráb , zeler, paprika / dávam len koreňovú zeleninu /, cesnak, cibuľa, soľ, celé nové, čierne korenie , olej , petržlenová vňať
Postup: fazuľu / akú máte radi/ alebo cícer si namočíme cez noc do vody. Na druhý deň premyjeme a uvaríme s jednou cibuľou a pár strukmi cesnaku. Keď už je takmer hotová, pridáme koreňovú zeleninu postrúhanú na hrubšie – ja som na strúhadle na uhorky. Ako mamina kedysi. Môžeme kvôli chuti hodiť aj kúsok papriky. Na záver trochu oleja a vňať / akú máme – čerstvú, mrazenú alebo sušenú/. A je hotovo.
Poznámka: moja mamina varila tri druhy fazuľovej polievky – na husto – sladko/kyslo, polievkovú a zelenú fazuľku na sladko/kyslo. Na husto sme mali najradšej hrubú fazuľu, tá bola už ako mäsko , no a do tej polievkovej dávala všetku ostatnú, ktorú sme dopestovali. Cícer som spoznala až v dospelosti. Nepamätám si ho z detstva vôbec. Tú dnešnú mamina tradične zvykla robiť aj so zemiakmi, zapražila paprikou na slaninke. Vňať. Vždy bola super.
Polievku raz uvaríte s fazuľou, druhý raz s cícerom. Strukoviny sú veľmi zdravé. Zo všetkých polievok aktuálne vyčleňujem zemiaky a všetky ostatné súčasti – halušky, ryžu, cestoviny, snažím sa ich maximálne odľahčiť. Pokojne si môžete dať aj dve misky polievky, len už potom nie druhé jedlo. Netreba. Zvyknete si. Ako ja.
DOBRÚ CHUŤ!