Polievka č.1
Názov polievky: ŠAJTLAVA
Ingrediencie: biela kapusta, mrkva, kaleráb , zeler, paprika / dávam len koreňovú zeleninu /, soľ, celé nové, čierne korenie , celá rasca, olej , petržlenová vňať
Postup: kapustu narežeme na kocočky a dáme variť do osolenej vody. Pridáme korenie a rascu. Kým sa varí očistíme si koreňovú zeleninu a nastrúhame na hrubšie / ako keď ideme variť tekvicu /. Nastrúhanú zeleninu a papriku pridáme ku kapuste a varíme do polomäkka. Je fajn, keď zelenina trochu chrumká. Pred dokončením vlejeme do polievky trochu oleja / už aký chcete , ja používam obyčajný, slnečnicový /. Úplne na záver nasekáme do polievky petržlenovú alebo zelerovú vňať. Najlepšia je čerstvá, ale poteší aj z mrazáku , či sušená. Hotovo.
Poznámka: do tradičnej šajtlavy sme pridávali aj zemiaky a fajnové nahádzané halušky. Navrch mamina zvykla ešte polievku zakončiť popraženou červenou paprikou na slaninke. No bola neskutočná, nebudem vám ju popisovať. Vyskúšajte. Už ktorúkoľvek verziu.
DOBRÚ CHUŤ!