Polievka č.7
Názov polievky: KARFIOLOVÁ
Ingrediencie: menšia hlávka karfiolu, 3-4 zemiaky, 3-5 strúčikov cesnaku, soľ, celé nové korenie, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, strúhaný syr, krutóny/opečený chlebík
Postup: karfiol sme rozdelili na menšie ružičky. Tak , ako keď ideme vyprážať. Zemiaky si očistíme a pokrájame na kocky. Karfiol, zemiaky, cesnak, celé korenia, soľ uvaríme vo vode do mäkka. Vody dáme toľko, aby nám zakryla všetky suroviny. Keď je všetko uvarené, odoberieme si niekoľko hlavičiek karfiolu. Tie si necháme celé v miske vedľa. Povyberáme aj guličky korenia. Odlejeme vzniknutý vývar a použijeme ho na rozriedenie, ak bude polievka po zmixovaní moc hustá. Odložené, odliate, môžeme mixovať. Vznikne nám krásny hladký krém. Potrebuje už len dochutiť. Použijeme soľ, korenie a 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Necháme prevrieť, v prípade potreby rozriedime odloženým vývarom a máme hotovo. Polievočka nie je vôbec zahusťovaná múkou.
Podávame čistý krém, ktorý dozdobíme zelenou nasekanou vňaťou. Ja si do krému vhodím ešte 2 hlavičky z odložených hlávok karfiolu a posypem syrom, napr.strúhanou mozzarellou. Detičky si určite s radosťou pridajú opečený chlebík/ krutóny. Polievočka je pomere sýta, vôbec nepotrebujete jesť druhý chod.
Poznámka: moja mamina varila zeleninovú karfiolovú polievku - vo vode uvarila hlavičky karfiolu, tie potom vybrala, obalila a vypražila. Vo vývare z karfiolu nechala zopár drobných hlavičiek, pridala koreňovú zeleninu, pár zemiakov, nahádzala halušky a zapražila sladkou červenou paprikou. Navrch posypala vňaťou. Tak, ako som ju uvarila ja, tak som ju doma nikdy nejedla.
DOBRÚ CHUŤ!