Príloha - biela kapusta
Názov prílohy: BIELA KAPUSTA
Ingrediencie: pol hlavy bielej kapusty, 1 konzerva lúpaných paradajok, soľ, rasca, olej, veľká cibuľa
Postup: kapustu nakrájame na kocky a zľahka osmahneme na oleji. Posolíme, pridáme rascu a jednu veľkú cibuľu, ja ju krájam na poli a na kolieska, ona sa v podstate rozvarí. Podlejeme vodou a necháme dusiť takmer do mäkka. Pred koncom pridáme konzervu lúpaných paradajok. Šťavu vlejem rovno do kapusty a paradajky pokrájam na malé kúsky a pridám ku kapuste tiež. Paradajky sú dostatočne sladké a v podstate majú aj svoju kyslosť, to znamená , že kapustu ochutia aj namiesto cukru a octu. Dusíme dovtedy, kedy to nezačne akoby hustnúť a väčšina vody je vyparená.
Poznámka: moja mamina robila kapustu inak. Na karameli. Presný postup neviem, ale predpokladám karamel, trochu oleja a na to kapusta. Udusila. Mala rada červenú farbu, to znamená, že do kapusty pred dokončením šupla pretlak, aj kvôli farbe , aj kvôli chuti. Dochucovala cukrom a octom. Na záver poprášila múkou, aby bola kapusta hustejšia.
Ja som kapustu urobila aj bez cukru aj bez múky a bola prudko jedlá a ľahučká . A k nej si už stačí priložiť len kúsok mäska. Netreba ani zemiaky, ani knedľu, ani nič. Vyskúšajte.
DOBRÚ CHUŤ!